bloemetjes rood

Zelf kleding maken: het hoeft niet moeilijk te zijn! Bovendien bespaar je er kosten mee, kun je zelf de stoffen uitzoeken en is het een hartstikke leuk project om aan te gaan. Maar waar moet je beginnen? Kleding maken kan iedereen leren maar met dit stappenplan maak je het jezelf niet iets makkelijker.

Kies je basisbenodigdheden

Allereerst heb je gereedschap nodig om je eigen kleding te maken. Als je stoffen koopt dan ben je al een heel eind maar je hebt natuurlijk meer nodig dan stof alleen. Je moet een goede naaimachine aanschaffen. Dit hoeft niet duur te zijn, maar je wil er wel eentje kiezen die goed aangeschreven staat. Daarnaast heb je een scherpe stofschaar en potlood nodig. Ook overtrekpapier is handig. Deze ga je allemaal later gebruiken voor je patronen. Een speldenkussen en tornmesje heb je ook sowieso nodig. 

Als je nog nooit zelf iets hebt gemaakt is het handig om even te oefenen op je nieuwe naaimachine met een stuk oud stof. 

Glitter stof

Kies een patroon uit

Als je nog nooit zelf een patroon hebt gemaakt kun je het beste een tijdschrift kopen over zelfmaakmode. Daarin vind je allerlei patronen van kleding. Uiteindelijk kun je die patronen ook zelf leren maken maar voor beginners is een patroon uitkiezen een beter idee.

Kies een leuk maar ook niet al te moeilijk patroon zodat je niet snel de mist in gaat. Dus niet een patroon met rekbare stof, knopen of ritsen. Dat kun je allemaal later nog leren!

Dit is tevens het punt waarop je het beste je maten kunt opnemen en je stoffen kunt kiezen. Bij een vooraf gemaakt patroon kun je vaak zien welke stoffen aangeraden worden.

Patroon overtrekken, vastspelden en knippen

Nu ga je met jouw patroon op de stof aan de slag! Allereerst zul je het patroon moeten overtrekken. Zet het goed vast en gebruik je potlood om over te trekken op overtrekpapier. Knip daarna de patroondelen uit en pin ze vast op de stof. Wanneer je de stof geknipt hebt en een proeflapje hebt genaaid, kunnen we aan de slag!

Spelden en naaien

Nu leg je de delen van jouw kledingstuk die je aan elkaar wil naaien op elkaar. Let goed op wat de binnen- en de buitenkant is. Speld ze goed vast en bekijk in je werkomschrijving welke naad als eerste genaaid moet worden. Eerst probeer je een klein stukje uit en kijk je hoe de naad valt. Gaat alles naar wens? Dan kun je de rest van het kledingstuk aan elkaar gaan naaien! 

Katoen grijs

Controleren, zomen en passen

Nu je kledingstuk af is, wil je alle naden controleren. Draai het kledingstuk binnenstebuiten en loop de naden langs. Nu kun je gaan passen! Zit jouw kledingstuk helemaal goed? Niets meer aan doen. Als het toch nog trekt ergens, kun je hier opnieuw naar kijken. Even zomen en klaar! Jij kunt de show gaan stelen met je nieuwe kledingstuk.